RSS

Temari

08 Юни

Temari – てまり

Brown temari set

Топките Темари са фолклорно изкуство, произлизащо от Китай и пренесено в Япония преди 500-600 години. Първоначално топките се правят от майки и баби, за да си играят с тях децата. Исторически погледнато, те са изработвани от остатъчни парчета на стари кимона – парчета от коприна се мачкат докато придобият формата на топка, а след това се обвивали с ивици плат. С течение на времето, традиционните топки Темари се превърнали в изкуство. В момента те са ценен подарък, символизиращ приятелство и уважение. Все още се наричат Hime-Темари (копринени топки) – направени, за да носят добър късмет на човека, който ги притежава. И днес топките Темари се изработват ръчно от цветни памучни и копринени конци. Богатството на палитрата на цветовете, използвани за направата им, са символично пожелание за бляскав и щастлив живот.

Red temari set

Геометрични и обикновено симетрични, включващи елементи от природата, много от тях напомнят модел на калейдоскоп. Всъщност дизайнът на топките се бродира и може да варира от няколко декоративни бода, до пълното обвиване на топката с конци – всичко зависи от въображението на майстора.

Ако топката Темари се изработва за дете, в средата се слага малка кутийка с ориз, за да издава звук, подобен на дрънкалка. Или пък звънче – за късмет. Някои топки след завършването си могат да бъдат декорирани с шерити, възли и пискюли.

Red temari set

Темари топките са със среден размер от 4-5 см, до 12-13 см в диаметър. По-малките могат да се ползват за украса на коледните дръвчета или като лични аксесоари, включително бижута. Могат да бъдат излагани самостоятелно или да се аранжират в групи. Използването им като елементи на интериорния дизайн позволява да бъдат провесени на прозорец или каса на врата – самостоятелно, или да се поставят на поставка (от типа на кокониера), голяма купа, или кошница, – когато са аранжирани по няколко.

Ето какво използвам за направата на топката:

Съставките на топката, преди бродерия

На снимката отгоре надолу:

 • Готовата топка, преди окончателното „опаковане“ с цветен шивашки конец
 • памучни парцали
 • тензух
 • вата
 • звънче

За повече снимки: Me @ Flikr.com

Снимки: Росен Донев

Advertisements
 
2 Коментари

Posted by на 08.06.2010 in Temari

 

Етикети: , , , ,

2 responses to “Temari

 1. Мая

  10.03.2011 at 21:22

  Поздравления за чудесния ви сайт!
  Толкова е вдъхновяващ! Много се радвам, че попаднах на него. Топките Темари са много впечатляващи, но явно са за хора с ОГРОМНО търпение 🙂
  Гледах на един сайт как се правят. Доколкото разбирам вие правите такива, чудно ми е за колко време се прави една такава топка? И какво се използва за основата преди конците, най-вътрешната част след звънчето 🙂 ?

   
  • Blick

   11.03.2011 at 09:02

   Благодаря за милите думи =}

   Да, правя такива топки и това е може би, най-приятното ми занимание, освен детето =} Всички снимки в тази стаия са на част от топките които съм правила.

   За вътрешността на топката, може да се използва стиропорена топка, за да е по-лесна изработката, но аз предпочитам традиционният начин – парцали смачкани на топка, отгоре мек дебел плат (аз използвам тънка вата) и след това сериозно увиване с шивашки конец, до получаването на почти идеална сфера. Доплних статията с една снимка на материалите които съм ползвала. В зависимост от количеството бродерия след това и големината на топката, времето варира от един ден, до пет-шест дена.

    

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: