RSS

Furoshiki

18 Юни

Furoshiki

Подарък, опакован в стил Furoshiki комбиниран с Origami цветя.

Японска техника за пакетиране, наречена просто Фурошики.

Furoshiki (风吕敷, furoshiki) e традиционен японски плат за опаковане, който често се използва за пренасяне на дрехи, подаръци и други стоки.Причината за появата на идеята за опаковане в Япония, е същата като в Европа – необходимост за запазване и съхранение на храна. За разлика от страните в Европа със студен и суров климат,  населените места в Япония са с по-благоприятен за събиране на храна и риболов климат. Ето защо идеята за пакетиране в Европа се основава предимно на запазването на съдържението на пакета, докато в Япония на нея се гледа като на временна красива обвивка.

Фурошики е квадратно парче плат,  със страна 40 – 80 см., чието име буквално означава „кърпа за баня“. Влиза в широка употреба в периода Едо (1603г. – 1867г.), като в началото се е използвал за постилане на пода на банята по време на събличане и за упаковане на принадлежностите за къпане, но с течение на времето е навлязъл в употреба почти навсякъде.

Фурошики до голяма степен е изместен от модерните чанти и е изгубил от популярността си като всекидневна вещ, но в последно време се завръща поради нарастващия интерес към традиционните японски обичаи, както и към използването на екологични заместители на найлоновите пликове за пазаруване.

Леснотата на сгъване и здравината са решаващи в избора на материи за фурошики. С течение на годините по-плътните и дебели платове отстъпили място на по-фините и трайни тъкани. Постепенно за изработката на по-голямата част от Фурошики са били използвани памук, коприна и смесени тъкани.

В началото определена разцветка можела да покаже принадлежност към аристократично семейство или конкретен магазин, но постепенно шарките са се превърнали в произведение на изкуството и причина за колекциониране на Фурошики.

Фурошики е много удобен за употреба – плата приема лесно формата на предмета който трябва да бъде опакован и позволява да бъдат направени и „дръжки“ което улеснява преноса му. Чрез техники, подобни на оригами това парче плат може да бъде използвано за опаковане на подаръци, пазаруване в хранителен магазин или просто като декор. Въпреки сложността на пакета, никога няма да възникне въпроса „Как да го отворя?“.

Ето няколко схеми публикувани от Министерството на околната среда на Япония за оформяне на пакети с техниката Фурошики:
Furoshiki techniques

За повече информация и вдъхновение furoshiki.com и във Flickr.com

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на 18.06.2010 in Furushiki

 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: