RSS

Kinusaiga – 絹彩画

06 Юли

За пореден път японците ме изумиха с безумната си техника на създаване на картини – Kinusaiga (絹彩画) – Живопис от рисувана коприна.

Всеизвестен е фактът, че японците обичат да рециклират всичко. Едно от най-често и най-многобройно рециклираните неща е старото кимоно. Традиционно кимоното се прави от ръчно рисувана и тъкана коприна и в повечето случаи е много пъстро. От старото кимоно може да се направят десетки неща – торбички, кукли, топки темари и прочее. Скоро научих, че платът може да се ползва и… за рисуване =} Техниката се нарича Кинусаига, или Живопис от рисувана коприна. Представлява картини, които са „нарисувани“ с цветни парчета ръчно изработена коприна. Някои картини са изумително реални…, направени само както японците могат =}

Донякъде техниката напомня на пачуърк, но само по това, че се използва плат. Докато при пачуърка се използват парчета плат, които се зашиват едно към друго, в техниката кинусаига  те се лепят. Начинът на работа напомня много на начина на изработка на други японски чудесии – топките Кимекоми, за които ще ви обясня в някой от следващите ми постинги.В общи линии  процесът на изработка на една картина е следният:

 1. Картината се подготвя, като се очертават контурите на всеки обект и цвят, след което се пренася на паус.
 2. Изрязват се шаблони по контурите и се номерират.
 3. Всеки шаблон се пренася върху съответното парче плат и се изрязва, като се отпуска 1 мм резерва, която ще послужи в последствие при сглобяването на картината.
 4. Чрез паус контурите на картината се пренасят върху плоча, след което се издълбават каналчета с дълбочина 2 мм по всеки контур.
 5. След това започва бавното и трудоемко редене на парченцата плат върху дъската, като внимателно се втъкват резервите на всяко парченце в издълбаните каналчета по контурите.

Използваните снимки са от тук

 
2 Коментари

Posted by на 06.07.2010 in Kinusaiga

 

Етикети: , , ,

2 responses to “Kinusaiga – 絹彩画

 1. Спиро Звездев

  27.09.2012 at 16:57

  Красиво е всичко, което обяснявате 🙂 Успех в работата Ви 🙂

   

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: