RSS

Kaga yubinuki

28 Дек

Kaga yubinuki – 加賀指ぬき

Kaga yubinuki

Наскоро открих поредния японски занаят, който ме възхищава. Той до някъде е свързан с прекрасните топки Темари, за които писах по-рано и направата на които, както някои от вас знаят, ми е много голяма страст.

ゆびぬき – yubinuki, в превод от японски означава „напръстник“ или нещо, което се слага на пръста по време на шиене. Може да е като добре познатата ни малка „кофичка“, която се надява на пръста или да е под формата на пръстен.

Kaga yubinuki

Това, за което в частност става дума, е 加賀指ぬき – Kaga yubinuki. Това е подплатен пръстен, украсен с конци. Произходът на тези пръстени е от префектура Ишикава, Япония.

Материалите, които са необходими за направата на такъв пръстен, са хартиени лентички, малко парче плат, игла, малко вата и цветни конци за бродиране. В Япония е прието да се използват необработени нишки коприна вместо вата, но извън Япония може да се използва накъсана вата или памук.

Тези пръстени могат да се използват в домакинството като държачи за салфетки, поставка за топка Темари и др. Могат да се изработват в различни размери – малък пръстен, гривна за ръка и т.н.

Снимките са от интернет 🙂

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на 28.12.2010 in Kaga Yubinuki

 

Етикети: , , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: