RSS

Kumihimo – Marudai

02 февр.

Снимка: от интернет

Kumihimo е японската дума за плетене на шнурове (kumi = плета, вплитам, преплитам, и himo = връв, въженце, канап, шнур). Кумихимо обхваща много видове и форми ширити, направени по различни методи с помощта на много различни инструменти. Традиционно кумихимо се прави с боядисани копринени конци, но сегашните плетачи на кумихимо използват всичко от копринени нишки до метални жички.

Да се работи с традиционния марудай (maru = кръг, dai = стойка)  е възхитително преживяване. Този „инструмент“ освен с елегантната си външност  въздейства и с тихото потропване на макарите по време на работа. Лесната изработка на алтернативи на традиционния марудай  прави Кумихимо достъпен занаят и позволява всеки да се докосне до това изкуство. Ширитите, направени по метода Кумихимо, често са сплетени с много макари, следвайки сложен набор от последователни движения. Но и проста серия от преплитания може да даде впечатляващи резултати.

През средните векове – 1185-1614 г., с увеличаването на воините самураи се увеличила и нуждата от кумихимо. Шнуровете били използвани за всяка униформа, за обвиване на дръжките на мечовете, за закрепване на хамута, като аксесоари в чаени церемонии, за връзване на оби и др. Тези плетени шнурове са били в много различни форми, имали са различни структури, дизайни и дебелини.

Когато в края на деветнадесети век самурайските школи били закрити, фокусът на Кумихимо се изместил към модата. Кумихимо се използва като obi-jime – шнур, който „закрепва“ платнения пояс на кимоното. Тази мода създала алтернатива за ширитите, използвани при мечовете и каските, и е основна цел на Кумихимо.

Марудай

На снимката: Марудай който направен от баща ми и един негов приятел.

Традиционният Марудай (maru = кръг, dai = стойка) е направен от меко дърво с горна част kagami или „огледало“, закрепено върху четири крака, захванати за една основа. „Огледалото“ е най-важната част от марудая. Повърхността му трябва да е абсолютно гладка, за не се закачат никъде нишките в процеса на плетене. Размерите на Марудая може да варират, но 25 см диаметър  на „огледалото“ е добро решение. „Ръчните” Kumihimo дискове са съвременна адаптация на marudai. Те са удобни за пренасяне и плетене на всяко място. Много модели са адаптирани за плетене на тези дискове.

Макари (Tama)

Както марудая, така и макарите традиционно се изработват от дърво. Макарите могат да бъдат изработени и от други материали като пластмаса, керамика и прочее, дори могат да бъдат направени в домашни условия. Макарите се изработват с различна тежест. Най-често се използват макари от 70 и 100 грама, но се срещат и от 37 и 240 грама. При плетене на шнур се използват набор от макари с еднаква тежест. По-леките макари се използват за по-фини ширити, а по-тежките за по-дебели ширити.На това видео плета мартеничките за моето семейство – 2011.

Има и умален вариант за плетене на ширити, който представлява диск и се държи на ръка. Принципът на плетене е същият, но марудая е умален, за да може да се държи на ръка, така че да е лесно за пренасяне.

Kumihimo е японската дума за плетене на шнурове (kumi = плета, вплитам, преплитам, и himo = връв, въженце, канап, шнур). Кумихимо обхваща много видове и форми ширити, направени по различни методи с помощта на много различни инструменти. Традиционно кумихимо се прави с боядисани копринени конци, но сегашните плетачи на кумихимо използват всичко от копринени нишки до метални жички.

Реклами
 
Вашият коментар

Posted by в 02.02.2011 in Kumihimo

 

Етикети: , , , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: