RSS

Seigaiha 青海波

28 Май

Seigaiha, също така произнасян и като Seikaiha или Seigainami, е вълнообразен мотив, изграден от концентрични кръгове, застъпени един върху друг, като видима е само горната им част. В буквален превод означава „синьо море и вълни“, „вълните на синьото море“ и т.н.

В Китай този мотив е бил използван за отбелязване на море върху древните карти. В Япония най-ранното му появяване е върху дрехи на глинена фигура на момиче в префектура Гунма. В началото на периода Хеиан е започнало използването му върху „мо“ (裳), вид риза, носена с кимоното (着物) от „дванадесет слоя“ (juunihitoe 十二単). Мотивът се появява и върху керамичните изделия Сето (setoyaki 瀬戸焼) и върху лакираните кутии за мастило от периода Камакура.

През периода Едо художникът Сенкай Каншичи (青海勘七) разработил начин за изрисуване на мотива с четка с черен лак, откъдето произлиза и името Seigaiha, като обяснение на мотива.

Друга теория за произхода на Seigaiha е, че е бил основен мотив в костюмите на изпълнители на Гагаку на песен, наречена „Seigaiha“.

Мотивът Seigaiha се използва на много места – в прословутите японски пясъчни градини, в декорирането на текстил, под формата на облицовъчни плочи, в седефените украси на дървени кутии и други.

Източници:

 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: