RSS

Mizuhiki / Мизухики / 水引

22 Септ


Mizuhiki е древно японско изкуство от рода на макраме, за което се използва специален кабел, направен от плътно усукана оризова хартия. Кабелът е колосан за твърдост и след това оцветен. Начините на оцветяване са няколко: боядисване, усукване с ярко оцветени тънки пластмасови нишки, наречени Mylar, или декориране с тънки копринени нишки. Първоначално Mizuhiki се е ползвало за връзване на косата на самураите през периода Едо (1600-1868).

В днешно време Mizuhiki се среща под няколко форми – като традиционна декорация, с която се украсяват дарове за сватба, раждане, смърт, като се използват форми на животни и лодки. В зависимост от повода се използват различни животни – жерав, жаба, риба, дракон и костенурка са едни от най-често срещаните. Друг традиционен начин на използване на Mizuhiki е за декорация на картички и пликове – shugi-bukuro, с малки цветни възли, подобно на използването на панделки. Mizuhiki може да се използва и за направата на бижута.

Плик за пари Shugi-bukuro:

Подарък украсен с възел Mizuhiki:

Демонстрация на техниката на усукване на Mizuhiki:

Mizuhiki е древно японско изкуство от рода на макраме, за което се използва специален кабел, направен от плътно усукана оризова хартия.

Advertisements
 

Етикети: , , ,

One response to “Mizuhiki / Мизухики / 水引

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: