RSS

Shugi-Bukuro / Шуги-Букуро / 祝儀袋

27 Септ

Снимка от интернет.

Shugi-Bukuro е специален плик, в който се поставят банкноти за подарък за специални случаи в Япония, най-често за сватби. Обичайна практика в Япония е на сватба да се подаряват пари, поставени в такъв плик, следвайки строго определени правила. Банкнотите трябва да са нечетен брой и сумата да е кръгла. Прието е, за нормална сватба, да се подарява сума около 10 000 – 30 000 йени (което е около 190 – 570 лева), ако подаряващият е сам. Ако подаръкът е от семейство, тогава средната сума трябва да е около 50 000 йени (около 950 лева). Сума, на която първото число е 4, като 40 000 йени например, не е препоръчителна, тъй като числото 4 на японски може да се произнесе като shi (ши) което има същото звучение като думата „смърт“. По същия начин се избягва и числото 9, защото то може да се произнесе като думата „страдание“.

Такива пликове могат да бъдат купени в повечето канцеларски магазини или изработени ръчно. Върху всеки плик се поставят различни символи, които са свързани със съответния повод, за който се подаряват парите. Типични символи са жерав и костенурка, които символизират дълголетие и щастие. Всеки плик е украсен и с възел, направен от хартиени ленти Mizuhiki. Възелът може да е под формата на панделка, животно, сърце и други.

Снимка от интернет.

Принципът на опаковане на парите е сравнително прост, но трябва да се спазват някои правила. Банкнотите, които са нечетен брой, се поставят във вътрешен, по-малък плик задължително с „лицето“ нагоре. Върху този плик може да се напишат имената, адресът и телефонът на подаряващия. Малкият плик се поставя в същинския украсен плик Shugi-bukuro с лицето нагоре така, че парите и капачето на плика да са нагоре. Основният плик се затваря, като сгъвките на гърба трябва да са задължително така, че долната да покрива горната. Поставя се възелът от Mizuhiki. Последно се поставя под възела едно тънко и дълго листче, върху което има канджи (йероглиф) със съответно значение за сватба, дълголетие и прочее, върху което се изписват имената на подаряващия или подаряващите.

Една прекрасна и практична традиция, от която можем да се поучим. Би спестила страшно много пространство в домовете на младоженците, които традиционно в България се чудят след сватбата къде да съберат всички ненужно подарени сервизи, тостери, чаши и други такива „полезни“ нещица =}


Shugi-Bukuro което подарихме на сватба на която бяхме наскоро.

И за вдъхновение – Гугъл

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на 27.09.2011 in Shugi-Bukuro

 

Етикети: , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: