RSS

Сертифициране към Японската Темари Асоциация (Nippon Temari no Kai)

11 юли

В Япония идеята за неформално обучение  и сертифициране по изкуства и традиционни занаяти е древен процес с много дълбоки корени. Това е необходимо не само с цел обучение, а и за сигурността, че традиционните умения и практики се спазват. По този начин все повече хора могат да учат и практикуват традиционни занаяти за удоволствие.

 

Има една японска поговорка „Всеки човек си има хоби“ – това нещо като изискване или задължение в японския живот. Въпреки, че в днешно време традиционните занаяти се практикуват предимно за удоволствие все още има майстори за които това е професия.

Класацията е основна концепция на японското общество. Асоциациите и училищата са на същия принцип, те предлагат сертифициране на базата на стандартни изпити. Целта на сертифицирането е не конкуренцията, а насърчаването на изучаване и практикуване на различните японски занаяти, и почит към предците.

Изискванията за всяко ниво включват както времето прекарано в изучаване и практикуване така и в демонстрация на необходимите умения отговарящи на стандарта на съответното училище. Привилегиите които се получават варират спрямо различните училища, но при всички практиката е една – задължително трябва да се взимат ниво след ниво като се започне от най-ниското (независимо от способностите на ученика, не може направо да кандидаства за второ, трето и т.н. ниво).

Японската Темари Асоциация е основана през 1979 година в Токио от Чийоко Озаки, познат още като Озаки-сенсей.

За да се кандидатства за сертификати, всеки кандидат трябва да е член на Японската Темари Асоциация. Нивата на обучение са четири, първо и второ ниво (Хонка и Котока) могат да бъдат взети и заедно като е необходимо кандидатът да се е занимавал с изкуството Темари поне две години и да е направил минимум 70-80 топки, трето ниво – Шихан което означава „учител“,  може да бъде взето минимум две години след второ и за четвърто ниво – Кьоджу, в превод „професор“, три години след като е взето трето ниво – общо 6 години обучение със сертифициран учител и съответно осем години практика. За първите две нива се кандидатсва само със снимков материал и обяснителни записки, докато за трето и четвърто ниво е необходимо да се изпратят реалните топки Темари направени за изпитите. Тези топки остават в музея на Темари, който се намира в Токио. Там практиката е топките да се сменят на ротационен принцип и на всеки две седмици се подреждат различни изложби. Съответно тези топки се пускат и за продажба като средствата от тях отиват за нуждите на Японската Темари Организация.

 
1 коментар

Публикувано от на 11.07.2012 в Други, Temari

 

Етикети: , , ,

Един отговор на “Сертифициране към Японската Темари Асоциация (Nippon Temari no Kai)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: