RSS

Японска калиграфия

07 ное.

Йероглифното писмо е въведено в Япония от Китай през пети век, а по-късно се е развила и японската калиграфия – 書道, shodō, като форма на артистично изписване на думи и текстове. Японската калиграфия произлиза от китайската и много от принципите и техниките им са сходни. Най-често изписването става с мастило върху специална хартия, наречена 和紙, Washi (уаши).

Видовете техники в японската и китайската калиграфия са:

  1. 篆書, tensho – печатни знаци
  2. 隸書, reisho – ръкописни знаци
  3. 楷書, kaisho – редовни знаци
  4. 行書, gyosho – полукурсивни знаци
  5. 草書, Sosho, курсивни знаци

Калиграфията е въведена от Китай в Япония през пети век. Най-старият съществуващ калиграфски текст в Япония е надпис върху ореол на статуя на Буда в храма Хорю-джи, който се намира в Икаруга, префектура Нара. Текстът е написан през седми век и e използвана техниката 草書, Sosho.

Калиграфията е в тясна връзка със Зен-будизма. Зен-калиграфия се практикува както от будистки монаси, така и от шодо-калиграфи. За да стане майстор на зен-калиграфията, човек трябва да изчисти съзнанието си и да остави буквите да се леят от само себе си. Това състояние на ума е наречено 無心, mushin (не-състояние на ума) от японския философ Нишида Китаро. То се основава на принципите на Зен-будизма, в които се подчертава връзката с духовното, а не с физическото.

В днешни дни, калиграфия се изучава в основните училища, а в гимназиите може да бъде избирана като специалност, както рисуване и музика. Някои университети имат специален отдел за изучаване на калиграфия, като се набляга на програми за подготовка на преподаватели по калиграфия.

По материали от Wikipedia.

 
2 коментара

Публикувано от на 07.11.2011 в Калиграфия, Японски занаяти

 

Етикети: ,

2 отговора на “Японска калиграфия

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: